4 Νηπιαγωγείο Λαυρίου

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Ασκήσεις για τη διαφορετικότητα Τμήμα 1

 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ:

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ: Συχνά ανταλλάσσονται μεταξύ των μαθητών υποτιμητικοί  χαρακτηρισμοί όπως : « φύγε, χαζέ, δεν σ’ αγαπάω, δεν σε θέλω για φίλο μου»  Διαβάζουμε το βιβλίο «Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε» της  Verdick Elisabeth, εκδόσεις Μεταίχμιο.


 Μετά την ανάγνωση του βιβλίου ακολουθεί συζήτηση με τα παιδιά σε ολομέλεια. Συζητάμε ελεύθερα, μοιραζόμαστε σκέψεις, απαντάμε σε ερωτήματα: « Το έχω κάνει εγώ; Γιατί το έκανα; Το έχω πάθει; Πώς αισθάνθηκα; Έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση; (40 λεπτά)

 ΤΟ ΒΑΖΟ ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΛΟΓΙΑ:  (2 ώρες)

     1)Παρακολουθούμε το παρακάτω βίντεο: 


 Πρόκειται για ένα πείραμα που έγινε με δύο φυτά. Στο ένα λέγονται όμορφα λόγια στο άλλο άσχημοι χαρακτηρισμοί. Το φυτό που δέχεται τους άσχημους χαρακτηρισμούς δεν μεγάλωσε σωστά ενώ το άλλο ψήλωσε και έβγαλε περισσότερα φύλλα. 

      2)Στη συνέχεια η εκπαιδευτικός χρησιμοποιεί  2 μήλα. (έχουμε φροντίσει να πέσει το ένα από πριν κάτω αρκετές φορές χωρίς να το δούνε τα παιδιά)

Λέει στα παιδιά… «Άραγε λέτε να συμβαίνει το ίδιο όπως στα φυτά και σ αυτά τα δύο μήλα;» Στο ένα μήλο (το χτυπημένο) ζητείται από τα παιδιά να πούνε κάποιες φράσεις, λέξεις που μπορεί να πληγώνουν όπως «δεν σε έχω φίλο», «είσαι άσχημο», «φύγε», «δεν σε θέλουμε στην ομάδα μας». Στο επόμενο μήλο ζητείται να πούμε όμορφα λόγια: «σ’ αγαπώ, είσαι όμορφο, σε θέλω φίλο μου.» Η εκπαιδευτικός ρωτάει τα παιδιά αν βλέπουν να άλλαξε κάτι στα δύο μήλα. Εκείνα βλέπουν πως δεν υπάρχει καμία διαφορά και ότι δεν έγινε το ίδιο όπως στο βίντεο με τα φυτά. Η εκπαιδευτικός ανοίγει τα δύο μήλα και τα παιδιά διαπιστώνουν πως εκείνο που δέχτηκε τους άσχημους χαρακτηρισμούς ήταν μέσα κάπως καφέ, ενώ το άλλο ήταν καθαρό. Τα παιδιά διαπιστώνουν πως το μήλο που μέσα ήταν καφέ, πληγώθηκε και ας μη φαινόταν απ’ έξω καμία διαφορά. Διαπιστώνουν πως υπάρχουν λέξεις που μπορεί να πληγώσουν την καρδιά μας, το μέσα μας. Μαθαίνουμε την έκφραση: «Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει μα κόκκαλα τσακίζει» . 







Κατασκευή ενός βάζου σε μεγάλο χαρτί κάνσον. Κόβουμε μικρά χαρτιά πολύχρωμα στο σχήμα καραμέλας και όλοι μαζί στην παρεούλα καταγράφουμε όμορφα λόγια που μας βοηθάνε να γιατρέψουν την καρδιά μας, που μας κάνουν χαρούμενους,. Λέξεις όπως : «Ευχαριστώ, παρακαλώ, σ ‘ αγαπώ»… Λέξεις που μας βοηθάνε να ανθίσουμε την καρδιά μας όπως τα λουλούδια. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου