4 Νηπιαγωγείο Λαυρίου

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Εβδομάδα προετοιμασίας άσκησης σεισμού! Vol1

(από Πλαστήρα Παναγιώτα)

 Αυτή την εβδομάδα ασχοληθήκαμε με το θεμα του σεισμού, εν όψει της επερχόμενης άσκησης  που πρέπει να κάνουμε στα πλαίσια του επικαιροποιημένου σχεδίου πρόληψης από φυσικές καταστροφές.

 Την Παρασκευή που μας πέρασε έγινε στη Σάμο ο φονικός σεισμός των 6,6 Ρίχτερ.







 Τα παιδιά ρωτήθηκαν αν γνωρίζουν τί είναι ο σεισμός κι εκείνα έδωσαν τις απαντήσεις τους, οι οποίες καταγράφηκαν.


Παρακολουθήσαμε βίντεο στο Youtube για το τί είναι σεισμός. (Πατήστε πάνω στην εικόνα)
Μάθαμε οτι η Γη είναι σαν να αποτελείται από πολλά κομμάτια παζλ, τις λιθοσφαιρικές πλάκες. 


Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από το φαινόμενο και την ώρα του πρωινού ένας μαθητής την ώρα που έτρωγε το τυροπιτάκι του διαπίστωσε πώς συγκρούονται οι λιθοσφαιρικές πλάκες. 




Την επόμενη μέρα γνωρίσαμε τη μυθολογία κάποιων χωρών. Για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα παλιά πίστευαν οτι  αιτία του σεισμού είναι ο Εγκέλαδος, ο αρχηγός των Γιγάντων που στη Γιγαντομαχία η θεά Αθηνά του πέταξε τη Σικελία και τον φυλάκισε μεσα στη Γη. Όταν η Γη κουνιόταν οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν ο Εγκέλαδος που πάλευε να ελευθερωθεί. Γνωρίσαμε και άλλους μύθους που πίστευαν άλλοι λαοί, όπως για παράδειγμα στην Αμερική πίστευαν οτι η Γη βρίσκεται πάνω σε μια χελώνα και όταν εκείνη κινείται, γίνεται σεισμός. Περισσότερα από αυτά που μάθαμε μπορείτε να δείτε ΕΔΩ 


Παρακολουθήσαμε βίντεο του ΟΑΣΠ (Οργανισμός αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας) για να κατανοήσουν τα παιδιά το γεωλογικό φαινόμενο! Μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ




Μετά πήγαμε στον ιστότοπο προσομοιώσεων Phet Colorado και 
διαλέγαμε διάφορες τεκτονικές πλάκες και με τα εργαλεία της εφαρμογής (βάζαμε να έχουμε θερμοκρασία, διαλέγαμε το πάχος των τεκτονικών πλακών κ.α.) βλέπαμε τί συμβαίνει όταν πλησιάζουν οι πλάκες μεταξύ τους, όταν απομακρύνονται ή οταν κινούνται αντίθετα και παράλληλα. 







Μπορείτε να δείτε την εφαρμογή πατώντας στην παρακάτω εικόνα


Εντύπωση μας έκανε και ο σεισμογράφος. Είδαμε βίντεο για το πως είναι ενας σεισμογράφος, πως δουλεύει και πως οι σεισμολόγοι βλέπουν το μέγεθος του σεισμού. 
Ζωγραφίσαμε την κίνηση του σεισμού και τη μετρήσαμε με χάρακα στον ασπροπίνακα. Τα παιδιά θέλησαν να φτιάξουμε  και ενα αληθινό 
σεισμογράφο και ζωγράφισαν πως θα το κάνουμε. 







Και έτσι κατασκευάσαμε μια κούτα. Την κόψαμε, τη βάψαμε το χρώμα που θέλαμε και κρεμάσαμε ενα ποτήρι μέσα στο σεισμογράφο, όπου έχουμε τοποθετήσει μαρκαδόρο για να καταγράψει το σεισμό (κάτι σαν εκκρεμές). Όταν θα κουνιέται θα γράφει το σεισμό. Περάσαμε χαρτί του μέτρου για να καταγράφουμε το σεισμό. Παρατηρήσαμε πως η "γραφίδα" δεν έγραφε πάντα οταν κουνουσαμε τη "συσκευή". Γιατί συμβαίνει αυτό; - Να ανεβάσουμε το χαρτί
- ναι αλλα δεν γίνεται αυτό συνέχεια να το κρατάει κάποιος
- να τραβήξουμε προς τα κάτω το ποτήρι
 Πώς; 
- Να βάλουμε νερό μέσα στο ποτήρι! 
- Μα θα βγεί απο την τρύπα του ποτηριού και θα γεμίσει νερό
- Κυρία να βάλεις μανταλάκια.
Πόσα; 
- Να βάλεις μέχρι να δούμε τον μαρκαδόρο να ακουμπάει κάτω στο χαρτί! 
Και έτσι και έγινε! 










Στη συνέχεια καταγράψαμε σε φύλλο εργασίας τις διαβαθμίσεις των σεισμών. Πώς καταγράφουμε τον ασθενή σεισμό; Πώς εναν μέτριο σεισμό; Έναν ισχυρό; 









Και καλά όλα αυτά. Πώς ειναι η Γη μας στο εσωτερικό της; Η Γη μας μοιάζει σαν ένα πορτοκάλι! Εμείς ζούμε στο φλοιό της, δηλαδή σα να ζούμε πάνω στη φλούδα του πορτοκαλιού. ( Γέλια) Τόσες εικόνες είδαμε. Τοσα βίντεο. Καταγράψαμε τα στρώματα της Γης και με την πλαστελίνη βήμα βήμα ξεκινήσαμε απο τον πυρήνα της και φτιάξαμε καθε στρώμα. Ζωγραφίσαμε αυτό που κάναμε και προσπαθήσαμε να γράψουμε τις ονομασίες απο το καθε στρώμα. 

































Ένα άλλο πείραμα που θέλαμε να κάνουμε είναι να δούμε πώς κινούνται οι λιθοσφαιρικές πλάκες. 
Χρησιμοποιήσαμε νερό μεσα σε ενα βαθύ ταψί (το οποίο είχε μια χαραμάδα και μετα τα κάναμε λίγο μαντάρα). Αυτό θα ήταν η λάβα μας. 
-Μα δεν ειναι κόκκινη...
Θα τη βάψουμε με χρώμα. Και έτσι και κάναμε. Βάλαμε δυο φελιζολ. Αυτές θα είναι οι πλάκες. Τα παιδιά παρατήρησαν πώς αυτές χωρίς να κάνουμε τίποτα κινούνται πάνω στο νερό. Απο πάνω βάλαμε γκοφρε χαρτί και δύο κουκλάκια. (Υποτίθεται ειναι οι κάτοικοι πάνω στις πλάκες) 
Όταν τραβήξαμε μακριά τις πλάκες τα παιδιά παρατήρησαν τι μπορεί να συμβεί ( ρήγματα) 
Όταν φέραμε κοντά τις πλάκες τα παιδιά παρατήρησαν πώς μπορούν να σχηματιστούν βουνά. Και όταν κινούνται αντίθετα μεταξύ τους αλλά παράλληλα το γκοφρε πάλι σχίστηκε. (Σεισμοί) 

















Πέρα απο τις παραπανω δραστηριότητες τα παιδιά έκαναν και: 




🟢Το Μάγμα σπάει το φράγμα: Μουσικο- κινητικό παιχνίδι 
Ένα παιδί κάνει το μάγμα και τα υπόλοιπα κάνουν το φλοιό της γης. Το Μάγμα προσπαθεί να σπάσει το φλοιό της γης. Άραγε θα τα καταφέρει;





Κατασκευή σπιτιού που δονείται!!!







🟤Συζήτηση και παρουσίαση της τσάντας του Σεισμού του σχολείου. Τι περιλαμβάνει και γιατί, που είναι καλό να τοποθετηθεί για έκτακτη ανάγκη.
Κατασκευή ατομικής εργασίας: Το βαλιτσάκι του Σεισμού























🟡 Ενημέρωση για το πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε απο το  Σεισμό




Η κατασκευή σεισμογραφου είναι ιδέα από σχολείο του εξωτερικού

https://www.google.com/amp/s/www.pinterest.com/amp/pin/523613894146288998/














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου